Yalan Yanlış Protein Hikayeleri
YALAN YANLIŞ PROTEİN TOZU HİKAYELERİ
Yalanlar, fabrikasyonlar ve doğru olmayan şeyler nereye dönseniz oradalar. Karşılıklı dövüşün olduğu bir kasabada hissedebilirsiniz kendinizi.
Aslında protein basit bir besin. Proteinden gelen aminoasitler vücudun yeni kas oluşturmak için kullandığı yapı taşlarını temsil eder, eğer protein alımını yeterince yapmazsanız gelişmezsiniz
Bu vücut gelişirme sporu ile ilgilenenler için proteinin hala en çok tercih edilen gıda takviyesi olmasının asıl nededir. Bu büyümek için gereklidir. Protein Arnold Schwarzenegger’den Ronnie Coleman’a kadar herkesin baş köşesindeki besin olmuştur.
Ancak hala spor salonlarında konuşulan, internet aracılığıyla, proteinin ne kadar gerekli olduğu,ne kadarının sindirilebilir olduğu ya da hangi protein formunun gerekli olduğu konusunda yanlış anlaşılmalar vardır. Protein ile ilgili bilinen 7 temel yanlış şunlardır;
YANLIŞ 1: Protein tozları yemekten daha iyidir.
Protein tozlarını sindirmesi kolaydır.Hacim almak için hızlı sindirim önemlidir.Ancak bununla beraber tamamen hayvan kaynaklı protein: yumurta,kırmızı et ve balık eksiksiz aminoasit profiline sahiptir.Bazıları daha iyi aminoasit profiline sahiptir, belkide bu neden Jay Cutler’ın kırmızı et yemeden ciddi bir vücut yapılamayacağını söylemesini açıklar.Cutler , beslenmesinden kırmızı eti çıkardığında hacim alamadığını ve kilolarını artıramadığını söylemekte. Bu kırmızı etin içindeki B vitamini, demir yada kreatinden mi? Belki. Bu da yüksek aminoasit profillerinin protein sentezini artırdığının işaretidir. Hacmin artması için sadece tozlara dayalı bir besin düzeni kurmak doğru değildir. Geniş bir besin portföyü oluşturup tozları sadece idmandan önce ve sonra yatmadan önce ve belki sabah kalkınca alın. Aldığınız protein ve aminoasit kaynaklarını yapabildiğiniz kadar değişken tutmaya özen gösterin, mesela bir gün tavuk diğer gün kırmızı et sonraki gün balık vb…)
YANLIŞ 2: Protein ihtiyaçları sabittir.
Sporcular kaslarını geliştirmek için her gün aynı değerde protein almaya özen gösterirler.Örneğin 90 kg’lık bir sporcu güne 300 gram protein ve yeterli karbonhidratı alır. Tabi ki protein ve karbonhidrat kasların oluşumdaki olmazsa olmazlardır. Ancak vücudunuzu bazı günler 400-450 hatta 500 gram protein alarak adapte olmasını engelleyebilirsiniz ve bu da daha kaliteli idman ve kas demektir. Bu değişikleri yapmak protein sentezini artırıp daha iyi hacim almanızı sağlar. Her gün aynı protein değerlerini almakta bir sorun yoktur ama bazen bu tür değişiklikler daha mükemmel hacim anlamına gelir.
YANLIŞ 3: Herkes kilo başına 1 gram proteine ihtiyaç duyar.
Bizim burada söyleyeceğimiz de pek farklı değildir ancak spor salonundan yatıp kalkan ciddi sporcular için bu değer %50 artmalıdır yani 1.5 gram protein her kilo için. Ayrıca eğer yeterli proteini alsanız bile uyuz gibi idman yaparsanız hacim ve kas alamayacağınızı kesinlikle unutmayın.
Protein alımınızla anahtar eşleşme yaptığınız idmandır. Eğer yeni başladıysanız bu işi uzun zamandır yapan birisi kadar sert çalışmazsınız-zaten çalışmamalısınız her neyse, belkide pound başına 1 gramdan daha az protein almalısınız. Ancak zor kas kazanan birisiyseniz yada ağır çalışıyorsanız ve yeterli hacmi alamadığınız gördüğünüz an tereddüt etmeden protein alımını artırın.
YANLIŞ 4: Sadece belli bir miktar proteini sindirebilirsiniz.
Bir yerlerde hala vücudun 30 gram proteini anca sindirebileceğini konuşuluyor. Bunlar artık eskidi. 30 gramla Arnold Schwarzenegger’in hacim alabileceğini düşünebiliyor musunuz?Tekrar düşünün. Vücudunuzun bir kerede ne kadar protein sindirebileceği sizin ne kadar sert idman yaptığınıza bağlıdır. Ne kadar ağır basarsanız o kadar ihtiyacınız olur. Basit değil mi?
90 kg’lık yetişkin bir erkek, 80 kg gelen bir erkeğe göre daha çok proteine ihtiyaç duyar ve daha çoğunu sindirebilmelidir. Ayrıca protein sindirimi sizin normalde ne kadar protein aldığınızlada ilgilidir. Ne kadar fazla ve düzenli protein alırsanız, vücudunuz o kadar çok proteini sindirebilme yeteneğine kavuşacaktır.
YANLIŞ 5: Mandıra ürünlerinden gelen protein yağlanmanın önünü açar.
Bu mit hiçbir zaman yok olmayacaktır.Yoğurt, yağsız süt, peynir gibi ürünlerin yağlanmaya yol açtığı fikri tamamen yanlış. Bu ürünlerde hiçbir sorun yoktur.Bu ürünler mükemmel bir protein kaynağı olmakla birlikte az kalorili bir diyetle birleştirildiğinde tatlı bir yağ yakımını beraberi de getirir.
Bu tür mandıra ürünleriyle ilgili olan yanlış anlaşılma genelde peynirlerledir (yağsız peynirler dahildir). Bu ürünler fazlaca sodyum içerdiklerinden dolayı su tutumuna yol açarlar ki bu bile abartıdır çünkü sporcular sodyuma daha fazla ihtiyaç duyarlar.
Eğer sodyum alımınızı bir anda değiştirirseniz; mesela artırırsanız su tutumu normal olarak bunun sonucu olacaktır. Ancak her gün aynı şekilde alırsanız vücudunuzun her şeye adapte olması gibi buna da adapte olacaktır ve su tutumu azalacaktır.
YANLIŞ 6: Protein enerji kaynağı olarak kullanılamaz.
Bu yanlış anlama diyet yapan sporcularla ilgilidir. Karbonhidrat alımının kesilmesine karşı olan bazı antrenörler, oluşabilecek bir karbonhidrat açığında kas kaybının oluşabileceğinde ısrar ederler. Bununla beraber diyetteyken protein alımını artırarak, vücudunuza kas dokusunu enerji olarak kullanması(nın) alternatifini sunarsınız. Protein alımını artırıp yine proteinini içinde bulunan aminoasitleri kullanarak, kas dokusu kaybetmeden, düşük-kalori yada düşük karbonhidrat diyeti yapılabilir. Dışarıdan alınan aminoasitlerin glukoza dönüşüp enerji olarak yandığı bu olaya ”glukoneogenez” denir.
Yani sonuç olarak karbonhidrat alımını düşürürken protein alımını artırırsanız, bu sizi kas kaybından korur.
YANLIŞ 7: Hayvansal olmayan proteinler büyümeye yardımcı olur.
1 kase yulaf 6 gr, 1 orta boy ekmek 11 gr, 2 kase spagetti 16 gr protein içerir. Yine de çok az değildir ancak hayvansal olmayan kaynaklardan gelen proteinlerin kas kazanmak için en iyi yol olduğu söylenemez. Çünkü onlar komplike proteinler değillerdir, yani kas kazanmak için gerekli aminoasitlerin hepsini içermezler.
Gerekli olan aminoasitlerin hepsinin bulunabildiği tek bir kaynak vardır;hayvansal proteinler. Balık, kırmızı et, süt, yumurta en iyi kaynaklardır çünkü onlar komplikedir, vücudunuz kas kazanması için gereken aminoasitleri barındırırlar. Vücudunuzun büyümesi için hayvansal proteinlere ihtiyacınız vardır.
Derleyen: Gıda Mühendisi Turgay Çetinkaya
0 comments